Orthomoleculair therapie

Wat is orthomoleculair therapie?

Orthomoleculair therapie betekent het lichaam op de juiste plek ondersteunen met de juiste voedingsstoffen. Dat kunnen vitaminen, mineralen en/of sporenelementen zijn. De basis van de therapie is voeding. Mocht het zo zijn dat er een hogere dosis nodig is van een bepaalde stof kun je die extra aanvulllen met suppletie.  Je moet het lichaam zien als één groot biochemische systeem. Als één klein onderdeel niet optimaal werkt omdat er een bepaald stofje mist, kan het geheel niet goed functioneren.

Balans en variatie in het voedingspatroon is vaak al een goede start van het herstel proces om je weer fit en vitaal te voelen.

Orthomoleculaire therapie is niet nieuw. Alle mensen die een vitamine pil slikken in de wintermaanden, zijn al bezig met orthomoleculaire therapie. Je voelt aan dat je tekorten hebt en wilt je lichaam extra ondersteunen.

Hoe ontstaan tekorten?

Tekorten kunnen ontstaan door meerdere redenen. Door onze huidige manier van leven, door stress, door niet zelf koken maar eenzijdige kant en klare maaltijden te eten.

Weinig of niet bewegen, of simpelweg doordat er minder voedingsstoffen in onze voeding zitten. Doordat wij vullende maar “lege” dingen eten en doordat wij ons helemaal niet houden aan de 400 gram groente die we per dag zouden moeten eten enzovoort.

Van sommige ziektebeelden is wetenschappelijk vastgesteld dat er bepaalde tekorten in het lichaam zijn ook al weet men niet altijd de oorzaak.

En soms door ziekten of stress verbruikt je lichaam meer voedingsstoffen, waardoor er elders een tekort kan ontstaan.

Voor wie?

Voor iedereen die graag energiek door het leven gaat en zijn of haar lichaam preventief wil ondersteunen. In iedere fase van het leven zijn er andere behoeften; kinderen in de groei, vrouwen met een zwangerschapswens, vrouwen in de overgang, mannen die ook niet alle voedingsstoffen meer optimaal opnemen.

Maar ook voor sportieve mensen die optimaal willen presteren.

En voor iedereen die een bepaalde diagnose heeft en wil weten hoe je je eigen lichaam het beste kan ondersteunen.

En heb je geen diagnose, maar je voelt je niet fit, je hebt zogenaamde  ” vage ” klachten hebben en komt er met de reguliere geneeskunde niet uit. Dan is het onderzoeken van je voedingspatroon ook een goede mogelijkheid om je klachten te verlichten.

Orthomoleculair therapie is overigens gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 

Het is ondoenlijk alle klachten te benoemen. Twijfel je of ik je kan helpen? Bel me dan voor een vrijblijvend gesprek.