Denk je dat je een burn-out hebt?

Pieker je veel? Word je moe wakker? Kom je niet tot rust? Heb je last van je nek? Dender je maar door of ben je al op?

Er wordt veel van ons gevraagd, we moeten zowel mentaal als fysiek optimaal functioneren. Stress hoort daar bij en is niet direct verkeerd. Stress is een signaal die ons lijf alerteert op gevaar. De spijsvertering of voortplanting moeten dan even wachten en het lichaam wordt in staat van paraatheid gebracht.

Als deze staat van paraatheid aan blijft houden, dan is de balans (homeostase) weg en krijg je uiteindelijk lichamelijke klachten en ben je emotioneel uitgeput.

Een definitie van burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren.

Wat zijn de oorzaken?

Bij een burn-out is er vaak sprake van een combinatie van oorzaken, hoge werkdruk, weinig steun van collega’s of leidinggevenden, maar ook een stressvolle persoonlijke gebeurtenis, slaapgebrek, teveel lichaamsbeweging hebben invloed op de homeostase. De bijnieren zorgen voor balans in de homeostase door te reageren op veranderingen in de fysieke, emotionele en psychologische omgeving van de persoon. Een uitputting van de bijnieren heeft weer invloed op veel organen en systemen in je lichaam.

Wat kun je doen?

Door de vele oorzaken is het wel duidelijk dat er ook geen een oplossing is maar een combinatie van oplossingen. Stress verminderen kan door levensstijl verbetering; door beweging, door ontspanning, door voldoende rust en slaap.

Maar ook de voeding en eventueel voedingssupplementen zijn van groot belang.

Voeding mag weinig belastend zijn, moet herstellend zijn en de bloedsuikerspiegel moet zo stabiel mogelijk gehouden worden. Vitamines zijn belangrijk onder anderen voor de energie productie.

Ook zijn er een aantal kruiden die een beschermende functie hebben ten aanzien van de bijnieren. Ze verhogen de weerbaarheid en verbeteren het uithoudingsvermogen. Tekorten moeten weer worden aangevuld.

Leefstijl, voeding en suppletie helpt je om je veerkracht terug te vinden.

Samen stel ik met je een behandelplan op die aansluit op jouw behoeftes.