Heb je veel buikpijn?

Heb je een opgeblazen gevoel? Last van veel kramp? Is je ontlasting ook niet zoals het hoort? Heb je diarree of juist verstopping?

Buikpijn is een veel gehoorde klacht en hangt natuurlijk direct samen met voeding. Tegelijkertijd is buikpijn een symptoom die bij veel ziektebeelden een rol kan spelen. Een uitgebreide anamnese (vragenlijst) is dan ook een belangrijk uitgangspunt.

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kenmerkt zich met name door buikpijn en problemen met de ontlasting, zoals diarree, verstopping en een opgeblazen gevoel. PDS is in principe een chronische aandoening, maar het klachtenpatroon kan erg wisselend zijn. Sommige mensen met PDS hebben continu klachten. Maar de klachten kunnen ook vaak verergeren in periodes van stress of drukte. Ook kunnen de klachten soms een hele periode verdwijnen.

Wat zijn de symptomen?

De pijn zit vaak onder in de buik en rond de navel. De pijn kan zeurend zijn of met pijnscheuten. Vaak is de pijn er overdag en is er een verergering na het eten en vaak een vermindering na de stoelgang. Meestal is het ontlastingpatroon wisselend, of diarree of obstipatie (verstopping). Het ophouden van de ontlasting kan door de versterkte aandrang een probleem zijn. Door het persen bij obstipatie kunnen er aambeien ontstaan. Opboeren, winderigheid en een opgezette buik komen veelvuldig voor.

Wat zijn de oorzaken en risicofactoren?

Er kunnen allerlei factoren een rol spelen. Ook zijn er meerdere oorzaken mogelijk. Er zijn namelijk voedingsstoffen die prikkelend werken op het darmstelsel. Het is zaak deze (tijdelijk) uit je voeding te halen.

Ook kan er een voedingsintolerantie aan ten grondslag liggen en uiteraard is ook de leefstijl is van invloed. De darmen zijn de basis van het functioneren van je lichaam. Als het in de darmen niet goed zit, dan heeft dat effect op de rest van je lijf.

Wat kun je er zelf aan doen?

Afhankelijk van je huidige voedingspatroon en leeftijd zal er een algemeen voedingsadvies worden gemaakt. Suppletie (extra aanvullingen met bijvoorbeeld vitaminen of mineralen) kan een belangrijke rol spelen. Zeker als het gaat om de darmmicrobioom. Er kan dan ook een ontlastingsonderzoek worden aangeraden.

Graag help ik je verder.