Diabetes?

Je hebt diabetes, en nu? Wat is diabetes eigenlijk?

Op de website van het diabetes fonds staat het volgende: Diabetes of suikerziekte is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

De huisarts of de reguliere geneeskunde zal je bloedsuikerspiegel binnen bepaalde marges willen houden. Dit gaat vaak met behulp van medicatie.

Maar je bloedsuikerspiegel en insuline niveau hebben een directe link met voeding. Dus kun je ook zelf heel veel doen met aanpassingen in je voedingspatroon en voedselbereiding. Dat betekent in de eerste plaats gezonder eten in plaats van bewerkte voeding. Momenten en hoeveelheid van voedselinname spelen ook een belangrijke rol. Het is zaak je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Er zijn vele verhalen van mensen die hun medicatie naar beneden konden bijstellen bij het aanpassen van hun voedingspatroon.

Hoewel voeding een goede start is, is alleen een dieetadvies niet altijd voldoende. Eventuele tekorten van bepaalde nutriënten (voedingsstoffen) moeten ook worden bekeken, hier zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan.

Het draait bij suikerziekte niet alleen om de juiste voeding, een goede leefstijl is ook belangrijk. Bewegen is essentieel, daarom zal dit ook zeker besproken worden tijdens het consult.

De oorzaak aanpakken van suikerziekte is ontzettend belangrijk, want de complicaties en risico’s zijn ernstig.