Gewrichtsklachten?

Gewrichten zijn essentieel voor ons algemeen functioneren. We gebruiken ze ongemerkt. Tot het moment dat ze pijn doen, dan is het niet meer zo vanzelfsprekend.

Klachten aan gewrichten worden vastgesteld door een fysiotherapeut en /of een orthopeed. Deze klachten kunnen goed orthomoleculair behandeld worden. Een eerste diagnose door een specialist is belangrijk.

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende ziekten aan het bewegingsapparaat, de gewrichten en omliggende weefsels. Reuma gaat vaak samen met ontstekingen van het gewrichtskapsel. Daar krijgen kraakbeen, bot en pezen weer last van. Vaak is er in het begin sprake van een agressief verloop.  Ook vermoeidheid is een veel gehoord symptoom. Patiënten met reuma hebben een verhoogd risico op problemen zoals het carpaaltunnelsyndroom en problematieken met de schildklier. Het is dus zaak om je eigen lijf goed te ondersteunen.

Een steeds vaker gehoorde aandoening is jicht. Jicht is ook een reumatische aandoening waarbij verschillende factoren op voedingsgebied van invloed kunnen zijn.

Een bijzondere vorm van reuma is artrose. Artrose komt het vaakst voor als reumatische aandoening ( Bron: Reumafonds)

Van de 2 miljoen Nederlanders met reuma, hebben 1, 1 miljoen artrose. Dit zijn niet alleen ouderen zoals vaak wordt gedacht.

Bij artrose gaat het over het verlies van het kraakbeen en de tussenwervel. Een slijtage klacht. Een disbalans tussen aanmaak en afbraak van gewrichtsweefsel veroorzaakt deze schade. Pijn is een eerste symptoom, maar ook stijfheid, zwelling, vermoeidheid en  vervolgens ontstaan er ontstekingen. Het gaat vooral om de gewrichten van de heup, knie, hand, teen en wervelkolom. Dit is een langzaam proces.

Bij een advies voor mensen met gewrichtsklachten ligt de focus op een gezond lichaamsgewicht, voldoende beweging en een goede verstandhouding met de bloedsuikerspiegel (insuline gevoeligheid). Een ontstekingsremmend voedingspatroon hoort ook zeker bij het advies.