Heb je geen energie?

Sta je moe op? Slaap je slecht?

Wie is niet moe tegenwoordig? Maar er is een verschil tussen moe zijn en chronisch vermoeid zijn. Natuurlijk speelt onze huidige manier van leven een grote rol en de daarbij behorende stressniveaus, wat kan leiden tot een burn-out. Maar vermoeidheid is een veelgehoorde klacht die allerlei oorzaken kan hebben.

Een gebrek aan voedingsstoffen waardoor de aanmaak van energie in de cellen van het lichaam verstoord is, is daar een van.  En als je geen puf hebt om goed voor jezelf te zorgen en gezond te eten, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Of een anemie (bloedarmoede) veroorzaakt door een tekort aan ijzer of vitamine B12.

Of een mogelijk tekort aan jodium, wat zeker ook aandacht verdient bij het symptoom vermoeidheid. Want daardoor functioneert de schildklier niet optimaal.

Maar ook diabetes, hart -en vaatziekten (te hoog cholesterol?), depressie, nierinsufficiëntie en andere ziekten veroorzaken vermoeidheid.

Ook wordt gezien dat er een postviraal syndroom aan ten grondslag kan liggen, dit is een laag actief virus dat bij mensen met minder goed functionerend immuunsysteem een groter risico vormt.

En deze opsomming van mogelijke oorzaken is niet volledig. Door middel van de uitgebreide vragenlijst, want vermoeidheid gaat vaak gepaard met andere symptomen en een gesprek van ca. 1 uur, kunnen we heel veel informatie in kaart brengen.  Op basis daarvan stel ik een behandelplan voor.

Belangrijk is je te realiseren dat het niet altijd snel is op te lossen, iets wat je in jaren hebt opgebouwd, herstel je niet even in een paar weken. Ook dit hangt natuurlijk weer van de oorzaak af.